Skip to content

Elindultak a pedagógus perek!

Dr. Veress Orsolya cikkéből megtudhatják, hogyan érvényesíthetik a pedagógusok a 96 órán belül elrendelt helyettesítésből adódó illetmény-pótlékot.

Miközben az ország lélegzet visszafojtva figyelte a státusztörvénnyel kapcsolatos híradásokat, ügyvédek egy maroknyi csapata összefogott, hogy dr. Zeke László debreceni ügyvéd vezetésével ingyenesen segítsék a pedagógusokat.  Tömegesen elindulnak a pedagógusperek, amelyekkel jogállami keretek között, élve a jogszabály által biztosított lehetőséggel (akár egyenként, de mégis tömegében) nyomást gyakorolva, méltósággal, kellő eréllyel felléphetünk a pedagógusok érdekeinek érvényesítésére.

 

E csapat tagjaként mi, dr. Lukács Zoltán és dr. Veress Orsolya gyöngyösi ügyvédek is elköteleztük magunkat a pedagógusok mellett és szeretettel várjuk Gyöngyös-Hatvan-Eger környékéről a pedagógusok jelentkezését.

Mi várható és mi a teendő, ha hozzánk fordul?

Első körben a 96 órán belül elrendelt helyettesítésből adódó illetmény-pótlék ki nem fizetése miatt javasoljuk az eljárások megindítását. A visszajelzések alapján ezen követeléseket általában megítéli a bíróság, és azok érvényesítése a segítségünkkel nem jelent semmilyen költséget a pedagógusok számára. Mivel a követelések 3 év alatt elévülnek, ezért érdemes minél hamarabb elindítani az eljárást, hiszen mindig csak a benyújtás napjához viszonyított 3 évre visszamenőleg járó bérpótlék követelhető.

Ennek érdekében a feladat tehát a következő:

1. Kérjük személyesen vagy telefonon keressen minket tájékoztatás illetve időpont egyeztetés céljából elérhetőségeink valamelyikén:

dr. Lukács Zoltán: 06-20-770-8913

dr. Veress Orsolya: 06-20-770-8912

3200 Gyöngyös, Jeruzsálem utca 10. fsz. 66.

2. A megbeszélésre készítse elő személyes iratait és a foglalkoztatására vonatkozó dokumentumokat. Különösen a kinevezés módosítás fontos 2023. januárjából, amelyből kiderül, hogy mennyi volt és mennyi lett az alapilletmény. A személyes konzultáción átbeszéljük a teendőket és aláírunk egy megbízási szerződést.

3. Ezt követően szükséges összegyűjteni a követelés dokumentálásához szükséges papírokat. Adatot kell gyűjteni az elmúlt három év helyettesítéseinek és 96 órán belül elrendelt helyettesítés elrendeléseinek időpontjairól, mely az alábbi módókon történhet:

– Lehetőség szerint több dolgozónak egységesen érdemes egy közös levelet írni a munkáltatónak. Ebben válaszadási határidőt megjelölve kérni kell az adatszolgáltatást az elmúlt három év helyettesítéseinek és a helyettesítések elrendeléseinek időpontjairól.

– A KRÉTA rendszerből illetve helyettesítést elrendelő üzenetekből listát kell készíteni azokról a helyettesítésekről, amelyek esetében a helyettesítés dátuma és a helyettesítés elrendelése között kevesebb idő telt el, mint 96 óra.

4. Azon helyettesítési időpontok tekintetében, amelyek elrendelése a teljesítéshez képest bizonyíthatóan 96 órán belül történt (vagy nincs adat arra, hogy pontosan mikor történt) ki kell számolni a helyettesítési illetménypótlék összegét. Az adott időpontban irányadó alapbér 174-ed részének az 50 %-át. (2023. januárjában megváltoztak az alapilletmények, tehát ezen időpontot követően más óradíjjal kell számolni.) Ezeket az összegeket aztán össze kell adni, mert a következő, egyénileg megküldött felszólításban ennek az összegnek kell szerepelnie. A felszólításban 15 napos határidővel fel kell szólítani a munkáltatót az összeg kifizetésére.

5. Ha a határidő sikertelenül telik el (nincs válasz, vagy az nem érdemi, illetve elutasító), akkor nyílik meg a perindítás lehetősége. A per megindításához el kell készíteni a keresetlevelet. Ehhez a keresetlevélhez csatolni kell az ügyvédi meghatalmazást, és díjmegállapodást, ami alapján majd a remélhetőleg pervesztes alperes fizetni kényszerül a pereskedés költségeit. Csatolni kell még az első (kollektív) megkeresést, a második (személyes) megkeresést, valamint a munkáltató válaszait (ha voltak), valamint a rendelkezésre álló dokumentációt a keresetben érvényesíteni kívánt követelés meglévő bizonyítékairól.

Néhány szó a perről:

A munkaügyi perek elindításához nem kell illetéket fizetni, azt a per lezárását követően (azzal, hogy a pervesztes fél a másik fél ügyvédi munkadíját is fizeti) kell csak kifizetni. Az az ügyvéddel kötött megállapodásra tartozik, hogy mikor és milyen megbízási díjat kell fizetni, ennek a megállapodásnak a díjmegállapodás része tartozik csak a bíróságra. Bízunk abban, hogy a pedagógusok megnyerik ezeket a pereket, s így a teljes perköltség az alperes tankerületet terheli (a saját, illetve a felperes pedagógus ügyvédjének munkadíját is beleértve ebbe). Ebben a körben fontos megjegyezni, hogy a pernyertesség szempontjából fontos lehet a pernyertesség aránya is, tehát a keresetben kimunkált helyettesítések esetében igyekezzünk minél pontosabbak lenni. Figyeljünk az elrendelt, de törölt, illetve 96 órán túl teljesített helyettesítésekre, nehogy a pontatlanul megjelölt követelések miatt ne legyen teljes a pernyerés és csak részben ítéljék meg a nyertesnek járó perköltséget.

A perben van lehetőség arra, hogy bizonyítási szükséghelyzetre hivatkozással a bíróság az alperes munkáltatót kötelezze az adatok kiszolgáltatására, mivel azokat önként nem adták ki.

Sajnos olyan alacsonyak a fizetések, hogy a követelések összege sem túl magas esetenként, de azért számottevő is lehet. Ez a kicsi pertárgy érték viszont azzal is jár, hogy a perköltség kockázat is kicsi, hiszen a bíróság ehhez az összeghez méri az illetéket és az ügyvédi költséget.

A perben a munkavállaló választása szerint az a törvényszék jár el, amely a munkavállaló lakóhelye, vagy a munkavállaló volt munkavégzési helye, vagy a munkavállaló jelenlegi munkavégzési helye szerint meghatározott.

A tömeges perindítás előnyei

Ezeknek a pereknek az igazi értelme a tömeges fellépésben, az egységes, méltóságteljes kiállásban van. Mivel a perbeli tényállás jogilag nem túl bonyolult, viszont rendkívül sok adminisztratív terhet ró az alperesre, nagyon komoly kihívás elé állítja a munkáltatót. Lehet abban bízni, hogy ez a módszer sokkal hamarabb eredményre vezet, mint a perek lezárása. Így nemcsak megszűnik a még ma is folytatott jogellenes gyakorlat (hogy ezeket a pótlékokat nem fizetik ki), hanem a többi per (és perköltség) elkerülése érdekében az oktatási kormányzat jobb belátásra tér.

Ezek a perek kizárólag a 96 órán belüli helyettesítések miatt járó és ki nem fizetett illetménypótlékokról szólnak. Ez nem jelenti azt, hogy egyéb jogos követeléseik ne lehetnének a pedagógusoknak. Azért gondoljuk, hogy ezeket a pereket kell és lehet tömegesen elindítani, mert ezekben a perekben lehet a leggyorsabban és legbiztosabban, valamint legegyszerűbben bizonyítani a felperes pedagógusok igazát.

Biztató, hogy a már jogerős ítélettel lezárt perekben ezeket a (96 órán belül elrendelt helyettesítések ügyében megfogalmazott) követeléseket megítélték!

Több helyen, – például Debrecenben – a korábbi pozitív döntések alapján elkezdték ezeket a kereseteket tömegesen  benyújtani a bíróságra bírósági lajstromozás szakaszában vannak. Az eljárások tehát beindultak, ami azért is fontos, mert az elévülési időt kizárólag a bírósági igényérvényesítés szakítja meg. https://www.debreciner.hu/cikk/13870_polgari_engedelmesseg_tomeges_perek_zeke_laszlo_unikum

Nemcsak a pedagógusok, hanem az egész társadalom számára fontos ügyről van szó, ezért  biztatjuk a pedagógusokat arra, hogy forduljanak hozzánk és bátran keressék igazukat a bíróságon!

dr. Veress Orsolya

ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük